adds

Ένα πουλάκι μας είπε...

Ένα πουλάκι μας είπε.......

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Blogs Και Δημοκρατία

Καλές μου κουκουμάφκες,

Πρόσφατα στο σχολείο θίχτηκε το θέμα της υπονόμευσης της δημοκρατίας από τα διάφορα blogs και μιας και γράφω σε ένα τέτοιο αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας απόψεις δικές μου και άλλων για να ελέγξουμε αν πράγματι τα blogs  είναι απειλή για το πολίτευμα της δημοκρατίας.
  Κατ' αρχάς να πω γιατί θεωρούνται απειλή. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο κάθε τρελός, ο κάθε ψυχανώμαλος, ο κάθε παρανοϊκός μπορεί να φτιάξει ένα blog και να κατηγορεί και να παραπληροφορεί θίγοντας μάλιστα την υπόληψη και την αξιοπρέπεια κάποιων ανθρώπων. Αυτή η αρνητική προβολή μπορεί να στιγματίσει διαπαντός το αναφερόμενο πρόσωπο. Φυσικά, ασπάζομαι την άποψη ότι " η ελευθερία κάποιου σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου". Γι' αυτό και πιστεύω ότι τα blogs δεν υπονομεύουν τη δημοκρατία. Κάθε τεχνολογικό επίτευγμα χαρακτηρίζεται ως καταστροφικό ή "σωτήριο" αναλόγως με τη χρήση του. Αν λοιπόν κάποιος αναρτά ψαγμένες και τεκμηριωμένες ειδήσεις και απόψεις που δεν προσβάλουν τους άλλους και ταυτόχρονα ενημερώνουν τον κόσμο γιατί να θεωρείται πληγή για τη δημοκρατία? Αντιθέτως, εγώ το βλέπω ως τήρησή της αφού υπηρετείται η βασική αρχή της σύμφωνα με την οποία ο καθένας μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα. Κάποιοι αντιπαραθέτουν το γεγονός πως μια είδηση, που σε προφορικό επίπεδο διαδίδεται σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων στο διαδίκτυο μέσα σε λίγες ώρες γίνεται γνωστή σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι αλήθεια, αν όμως εξαιρέσουμε την ειδική περίπτωση των διασήμων  το αποτέλεσμα το ίδιο δεν είναι?Εγώ αν μάθω κάτι για κάποιον στην Καβάλα ( σόρρυ Κάβαλα ) θα το ξεχάσω στο επόμενο λεπτό οπότε το κοινό που θα συγκρατήσει την πληροφορία απ' όλη τη χώρα που θα τη λάβει, θα είναι το ίδιο με αυτό που θα την πληροφορηθεί προφορικά. Η μεγαλύτερη εμβέλεια στη διάδοση ειδήσεων θεωρώ πως δεν παίζει ρόλο. Και για να πάω και στην περίπτωση των διασήμων, πόσες φορές δεν έχει πληγεί η φήμη της από περιοδικά και "νεανικά δελτία ειδήσεων"? Άρα γιατί μόνο τα blogs  κατηγορούνται για υπονόμευση της δημοκρατίας αφού σε αντίθεση με τον τύπο και την τηλεόραση στα blogs  ο καθένας μπορεί να απαντήσει στην κάθε ανάρτηση, στην κάθε δήλωση, στο κάθε σχόλιο?
  Ζητώ τη γνώμη σας κουκουμαφκιώτες και κουκουμάφκιώτισσες με απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες...

Rockoula#

3 σχόλια:

  1. bullshit!!!!πως γινεται ενα blog να υπονομευει τη δημοκρατια η να ειναι εναντιο της;απο τη στιγμη που δημοκρατια σημαινει να ακουω τη γνωμη του αλλου και αν δεν συμφωνω να τον αντικρουω...και ξαναλεω..bullshit!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. loipon exw na dilwsw,pws den ftaine oute ta blogs,oute oi efimerides,oute oi tileoraseis.....ftaiei i elleipsi paideias,kai kat'epektasin tis kristikis ikanotitas,oson afora to poso epireazetai o kathenas.....ara den tithetai thema katargisis tetoiou eidous texnologias,tithetai omws t thema epanaprosdiorismou twn sistimatwn t kratous me kiriotero t paidagwgiko sistima k akomi t rimadi t politismiko!


    MAVRETA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνώ απόλυτα με MAVRETA και υπερθεματίζω λέγοντας : είμαστε ναι ή όχι προνομιούχοι σε σχέση με τα λοιπά όντα του πλανήτη μας έχοντας το μεγαλύτερο δώρο απο το Δημιουργό μας , τη λογική? το ξέρετε ότι ο άνθρωπος (ο πλέον έξυπνος) κάνει χρήση μόνο του 1/10 των δυνατοτήτων του εγκεφάλου του? και εγώ δεν το ήξερα αλλά δεν το πίστευα κιόλας , ώσπου περίτρανα βλέπω αποδεικνύεται απο τις μ.....ς αυτών που μέσα στους αιώνες μόνιμα προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε ανίκανοι να ακούμε απόψεις , να τις επεξεργαζόμαστε και ύστερα απο το σχετικό φιλτράρισμα να καταλήγουμε στο αν συμφωνούμε ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή